SM i Porträtt, Stockholm 2016 | {porträttfotograf Skåne}

I helgen hände något stort, något som varje porträttfotograf har på sin önskelista – Årets SM i Porträtt avgjordes i helgen i det fina Såstaholm slott utanför Stockholm. Och jag vann Guld i kategori Barnfporträtt!! Detta var helt fantastiskt och het oväntat eftersom nivån i år var riktigt hög! Jag har dessutom kommit trea i tävlingen och tog hem bronsmedalj! Underbart!

Agnieszka Tünnissen-porträttfotograf-babyfotograf i Skåne

fot. Erik Hellquist

Jag blev medlem i Svenska FotoGruppen i höstas och har sedan det velat tävla tillsammans med andra professionella fotografer. Mest för att visa att jag finns och låta andra se mina verk. Man kunde tävla i 6 olika kategorier. I år var det Porträtt, Barn, Baby, Grupp, Bröllop, Fine-Art, Kommersiell, samt Tema ”Par”. Jag hade bestämt mig att skicka in 6st bidrag i Barn, Baby, Porträtt, Grupp och Fine Art. Tiden var knappt efter sommaren och jag kände inte att jag hade  fått jobba tillräckligt länge på att skapa mina tävlingsbidrag. Jag hade ju varit ledig och bortrest i nästan 6 veckor så efter det blev det ännu mindre tid för att tänka på tävlingen. Ja, jag hade sagt ett par gånger att jag ger upp och inte skickar några bilder alls men min envishet var större än min trötthet. Jag ville bevisa för mig själv och andra att jag faktiskt kan. Jag blev klar i slutet av augusti, betalade deltagaravgift och bokade min resa till Stockholm. Det var skönt att kunna fokusera tankarna på annat.

I fall ni undrar hur tävlingen går till så kan jag citera SFG som i sin pressrelease skriver bl.a:
”62 fotografer deltog i årets SM med  totalt ca 316 fotografier. Bilderna bedöms av en Internationell jury om 5 personer från större Europeiska fotografiförbund.  Tävlingen har ökat i popularitet för varje år och är riktad till professionella, yrkesverksamma porträttfotografer i Sverige där konkurrensen är mycket hög.
De fotografiska verken bedöms enligt en internationell poängskala upp till 100 poäng efter kriterierna:
Intryck, ljussättning, kreativitet,  komposition, stil, färgbalans, intressecenter, motivtolkning, teknik, hantverk. Årets tävlande fick tävla i 6 av följande kategorier: Porträtt, Barn, Baby, Grupp, Bröllop, Fine-Art, Kommersiell, Årets Tema ”Par”.
Alla bidrag skickas in anonymt och vem som har tagit den/ de bilder som bedöms är förseglat tills vinnande bidrag är utsett. Man tävlar med monterade, fysiska bilder där även hantverket bedöms.
Första tävlingsdagen visas alla tävlingsbidrag upp för juryn under en en sk. ”Öppen jurering”.  Där ett första urval görs. Bara bidrag med med över 70 poäng går vidare till dag 2. Därefter sitter juryn i ett slutet rum och bedömer finalbidragen. 
Kategorivinnare: Den tävlande vars bild som fått högst poäng i respektive kategori premieras med med statyett och diplom samt titeln ”Årets Fotograf” i resp kategori. Diplom lämnas till fotograferna på 2:a och 3:e plats.
Svensk Mästare Tävlande med högsta sammanlagda poängsumman under hela Mästerskapet erhåller titeln: ”Svensk Mästare i Porträttfotografi”. Denna titel premieras med statyett och diplom. Fotograferna på 2:a och 3:e plats får även ett statyett och diplom.”

Tack alla fina kunder och modeller som ställt upp och bidragit till min vinnst!

Jag vill bland andra nämna fina My Annemone som är HMUA (hair&make up artist) och som sminkade my modell till en av fotograferingarna. Ni kan hitta henne på instagram @myannemone . My är fantastiskt duktig och professionell och vi kommer säkert att träffas fler gånger.

Nedan kan ni se alla mina bidrag som jag tävlat med. Alla sex bilder fick över 70 poäng; min bild i kategori Barn fick Guldpoäng och jag blev kategorivinnare, en annan bild (i kategori Porträtt) fick Silverpoäng, tre andra fick hedersomnämnande. Totalt kom jag trea i tävlingen och vann Brons!

Min vinnande barnbild:

ett foto på en flicka so mvisar tungan och ligger i ett mjölkbad

 

 

e-post | info@photoartstudio.se

telefon | 0709 39 49 14

MEDLEM I

Råbygatan 2, Hörby